LondonChessClassic2015 (1)

In het Olympia Conference Center in West Kensington vindt de London Chess Classic plaats van 4 tot en met 13 december.. Het is de derde en laatste editie van de prestigieuze Grand Chess Tour. De prijzen pot is gevuld met $300,000 met een 1ste prijs van $75,000, plus $150,000 voor de overall winnaar de Grand Chess Tour. www.londonchessclassic.com

De Grand Chess Tour is in het leven geroepen om een demonstratie te geven van het allerhoogste schaakniveau. Naast lokale organisatoren was Gary Kasparov één van de bindende figuren op de achtergrond. De London Chess Classic fungeert dit jaar als gastheer.

Eerdere edities van de Tour werden dit jaar gehouden in Noorwegen en en de Verenigde Staten.De stand van zaken aan de top na de eerste twee toernooien is als volgt:

  1. Vaselin Topalov 17 punten, 2.Hikaru Nakamura 16 punten, 3.Levon Aronian 15 punten, 4. Magnus Carlsen 14 punten en 5. Anish Giri 13 punten.

Voor de Nederlandse volgers gaat de speciale aandacht uit naar Anish Giri die alweer een tijdje aan de deur klopt van de absolute wereldtop als hij daar al niet in thuis hoort. In maart 2016 neemt het vaderlandse toptalent deel aan de kandidaten matches die uiteindelijk het recht geeft om de huidge wereldkampioen Carlsen uit te dagen. Tussendoor kruist hij in januari in Wijk aan Zee de degens met een ander top veld. In Londen staat hij voor de eerste vuurproef. Hij mag in ronde één gelijk aan de bak tegen de Bulgaar Veselin Topalov, een van de op papier sterkste spelers.

Maar er valt veel natuurlijk meer te genieten. Hoe houdt wereldkampioen Carlsen stand? de Noor verkeert dit jaar in matige vorm maar dat kan met de minuut veranderen. Zijn genialiteit staat buiten elke discussie. Is Topalov weer in bloedvorm en wat kunnen we verwachten van de altijd verrassende Anand?  En gaat Adams als kop van Jut fungeren in dit super veld, de Engelsman kreeg als lokale held een free card en moet voorlopig maar zien hoe hij zijn hoofd boven water houdt. We gaan het de komende twee weken zien!

Eerste ronde vrijdag 4-12 aanvang 17:00 uur

V. Topalov-Anish Giri M. Vachier Legrave-M. Carlsen, F. Carauna-L. Aronian, V. Anand-M. Adams en A. Grisjoek-H. Nakamura.

De eerste remise viel in de partij Vachier vs Carlsen. Wat opwindend in een Svesnikov begon, eindigde binnen twee uur spelen in een gelijkwaardige remise. In het intervieuw na afloop verklaarde Carlsen dat hij nog niet de creativiteit gevonden heeft om een partij snel naar zijn hand te zetten wat hem in voorgaande jaren wel lukte. De wereldkampioen is nog zoekende naar zijn briljante vorm.

Anand kwam ook niet verder dan remise tegen Adams. Nakamura vergooide winnend voordeel tegen Grisjoek die terugkwam tot een zwaarbevochten draw.

De sensatie van de dag was de winst van Anish Giri. In een Grunfeld kwam de Nederlander vrij gemakkelijk uit de opening. Op de 12e zet  verrastte hij Topalov met e5 en niet veel later met een a-typische loperruil. Brutaal plantte Giri zijn paard op d3. De commentatoren stonden op de banken. De partij had de kenmerken van de beroemde en geniale partij tussen Byrne en Fischer (1968). Topalov verdedigde goed en kwam door een onnauwkeurigheid van de Nederlander in het voordeel. Hij koos echter niet de goede voortzettingen. In tijdnood viel de Bulgaar de binnengedrongen vijandelijk toren aan, Giri antwoordde met Pe4 en de Bulgaar dacht snel een pionnetje mee ten pikken. Een vreselijk blunder. Bekwaam werd Topalov na de slachtbank gebracht en onderging de afslachting met de nodige walging. Een geweldig begin voor Anish Giri. Hij was de enige speler die in de eerste  ronde won. Morgen treedt hij aan tegen Michael Adams.

Topalov-Giri
1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. g3 c6 4. Bg2 d5 5. Qa4 Nfd7 6. cxd5 Nb6 7. Qd1 cxd58. Nc3 Nc6 9. e3 Bg7 10. Nge2 O-O 11. O-O Re8 12. b3 e5 13. dxe5 Nxe514. h3 Bf5 15. Nd4 Bd3 16. Re1 Ba6 17. Qd2 Nd3 18. Rd1 Bxd4 19. exd4 Qf620. a4 Qxd4 21. a5 Nd7 22. Ra4 Qe5 23. Nxd5 Nxc1 24. Rxc1 Nf6 25. Nc7Rad8 26. Qf4 g5 27. Qb4 Qb2 28. Raa1 Re2 29. Qc5 h6 30. Nxa6 bxa631. Rab1 Qd2 32. Bf3 Ne4 33. Qxa7 Nxf2 34. Bxe2 Nxh3 35. Kf1 Qd5 36. Bh5Qh1 37. Ke2 Qg2 38. Ke1 Re8 39. Kd1 Nf2 40. Kc2 Ne4

Tweede ronde zaterdag 5-12, 15:00 uur

Anish Giri-M. Adams, L.Aronian-V. Anand, M. Carlsen-F. Carauna, H. Nakamura- M. Vachier Legrave, V. Topalov-A.Grisjoek 

De tweede speeldag gaf weinig opwinding: Alle partijen eindigden in remise. Dat betekent dat Anish Giri de trotse koploper blijft. Hij kon geen potten breken tegen Adams die in een Nimzo-Indiër solide overeind bleef.

De enige partij die meer verdiend had was van Nakamura die behoorlijk in het voordeel kwam tegen Vachier. De Amerikaan bleef het lang proberen, won nog een kwaliteit maar de stugge Fransman hield zijn hoofd koel en keepte de partij naar remise.

Morgen een nieuwe dag en dan zal het zeker meer spektakel opleveren. Laten we het hopen!

Derde ronde zondag 6-12 15:00 uur

Grisjoek-Giri, Vachier-Topalov, Caruana-Nakamura, Anand-Carlsen, Adams-Aronian. 

Het publiek werd de afgelopen twee dagen, als je puur naar de uitslagen kijkt, niet op zijn wenken bediend. Van de tien partijen eindigden er maar liefst negen in remise al maakte de enige winstpartij het voor alle Nederlanders weer goed.

Maar op internet worden we aan alle kanten verwend. De partijen kunnen alle vijf live gevolgd worden met al of niet zinvol commentaar van gelouterde grootmeesters. Onze aandacht gaat natuurlijk weer uit naar Anish Giri die het opneemt tegen Grisjoek. Anand staat voor een hels karwei tegen zijn aartsvijand Carlsen, Adams speelt als underdog voor het eerst met wit dit toernooi. Hij neemt het op tegen Aronian. Laten we hopen op een aantal beslissende partijen. Live te volgen bij http://www.grandchesstour.com

De schakers hebben vandaag een hoop aan symphatie teruggevonden bij de liefhebbers. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat het een enerverend dagje zou worden in Londen. Alleen de partij Vachier-Topalov had een veelbelovende Siciliaanse Najdorf, de rest van het veld opende Spaans met veelal gevolgd door de Berlin wall. Tweets vlogen over en weer dat het weer een”boring day” zou worden. een voorbarige conclusie gelukkig.

Micky Adams kwam niet helemaal tevreden uit de opening maar rond de 25ste zet had hij al zijn problemen opgelost en tekende snel remise met Levon Aronian. Alexander Grisjoek kreeg tegen Anish Giri een kritieke stelling op het bord die huis thuis uitgebreid geanalyseerd had en als winnend voor hem beschouwde. Om zich alle varianten voor de geest te halen besloot hij om na de 19e zet ruim een uur bedenktijd te spenderen.Niet alles kwam boven water maar hij koos toch de juiste weg. In tijdnood maakte hij niet de juiste keuze en Giri gaf toe dat hij goed weggekomen was met remise.

Minder gelukkig was Topalov. De Fransman, achter de witte stukken, kreeg de najdorf voorgeschoteld en koos voor de 6.h3 variant. De Bulgaar raakte in tijdnood het spoor bijster en incasseerde zijn tweede nul in dit toernooi. De twee Amerikanen kwamen een zwaarbevochten remise overeen waar Nakamura aan het langste eind had moeten trekken. Carauna was uiteraard tevreden met de punten deling.

En weer zat het Magnus Carlsen niet mee vandaag. Vishy Anand raakte nog wel in zwaar weer maar wist alle valkuilen te ontwijken. Met een gezicht dat op onweer stond speelde Carlsen nog heel lang door maar Vishy liet zich niet gek maken.

 

Vishy Anand

Anish Giri heeft aan de leiding gezelschap gekregen van de Fransman Vachier beide speler hebben 2 uit drie. De rest van het veld volgt met 1.5 uit drie uitgezonderd Topalov die al twee verliespartijen aan zijn broek heeft en met een halfje uit drie de ranglijst sluit.

Vierde ronde maandag 7-12:

Giri-Aronian, Carlsen-Adams, Nakamuru-Anand, Topalov-Caruana, Grisjoek-Vachier

Eindelijk kon de brandweer in Londen uitrukken, al snel stond het grootse deel van de borden in brand. Alleen bij Giri-Aronian bleef het rustig en snel remise. Onze landgenoot verdedigt zijn ongeslagen reputatie tijdens de Grand Chess Tour met verve maar hij krijgt na een sektakulaire eerste ronde wel het predicaat doodsaai. Giri blijft echter nuchter: ,,In dit ijzersterke veld ga ik geen onnodige risico’s nemen.”Grisjoek-Vachier werd een echte hersenbreker. In een siciliaanse najdorf ontstond een klassieke aanval voor wit over de koningsvleugel en zwart zette zijn geld op de damevleugel. Grisjoek stak maar weer eens zeeën van tijd in de opening en Vachier vond steeds iets verrassend. Uiteindelijk, na een heroïsch gevecht deelde de twee iets na de 40ste zet de vrede.

De enige zege deze ronde was voor Nakamura. Hij is nu het schrikbeeld van Anand. Hun onderlinge score in klassieke schaakpartijen is nu 6-1 in het voordeel van Nakamura. De Amerikaan heeft zich bij de twee leiders gevoegd.

Carlsen wacht nog op zijn eerste zege. De wereldkampioen doet er alles aan maar tot veler teleurstelling is zijn vorm nog niet aanwezig. Micky Adams speelde voor zijn eigen publiek oer degelijk en liet zich niet gek maken. Wat Carlsen ook probeerde, de Engelsman was ‘solid as a rock’ en keepte de partij naar een puntendeling.

Topalov zal voor de vierde maal een dag hebben die hij niet wil terugzien. Hij bereikte niet uit de opening en Carauna kreeg groot voordeel. de Amerikaan speelde niet nauwkeurig en moest vechten voor remise. Topalov kon de winst niet vinden en met eeuwigschaak eindigde partij in remise.

De brandweer had alles in Londen onder controle

Vijfde ronde dinsdag 8-12:

Vachier-Giri, Caruana-Grisjoek, Anand-Topalov, Adams-Nakamura, Aronian-Carlsen

Na lang zwoegen nam Anand wraak voor zijn nederlaag in de vierde ronde. En weer was Topalov het slachtoffer. De Bulgaar speelt een vreselijk toernooi en fungeert in Londen als het kop van jut. Giri kwam met een nieuwtje in de berlin variant van het Spaans maar koos snel de weg naar een veilige remise. De rest van de partijen eindigde ook in remise.

Zesde ronde donderdag 10-12:

Giri-Carlsen, Nakamura-Aronian, Topalov-Adams, Grisjoek-Anand, Vacier-Caruana

 

 

Plaats een reactie