AJAX Heerenveen

Amsterdam- Hij beloonde zijn debuut in de Arena niet met een doelpunt maar Donny van de Beek maakte wel een onuitwisbare indruk. In de met 5-2 gewonnen wedstrijd tegen Heerenveen is een nieuwe groeibriljant uit de AJAX school opgestaan.  Een wel heel wrang afscheidscadeautje van Wim Jonk.

Van de Beek speelde naast Klaassen en Gudelj een meer dan uitstekende wedstrijd als middenvelder. Dat kwam gelijk tot uiting bij het eerste doelpunt. Van de Beek sprintte richting hoekvlag, kreeg de bal en dreigde vast te lopen. Slim legde hij de bal terug op Tete die ongehinderd Fischer kon aanspelen in een overvol centrum. In een flits liet Fischer de bal doorlopen naar Klaassen die doortikte naar dezelfde Fischer. De Deen scoorde beheerst door de bal langs Mulder tegen de touwen te schieten.

Bij het tweede doelpunt kom van de Beek over rechts vrij oprukken, zag Fischer uiterst links vrij staan en bediende de Deen met een cross pass over zo’n veertig meter. Fischer bediende Milik die droog inschoot. Nog voor het half uur rommeldze Younes zich langs vijf Heerenveen verdedigers en schoof de 3-0 binnen.

Met af en toe weergaloos voetbal had AJAX al voor rust de wedstrijd op slot gegooid. Eindelijk kon het publiek weer genieten in de Arena. De thuisploeg tevreden de rust in.

na rust bleef het spel aantrekkelijk maar er slopen ook slordigheden in het spel van de Amsterdammers. Veltman liet zich bij de 3-1 wel heel knullig wegzetten door te Vrede en een ziekenhuisbal van Veltman op Cillessen werd door de doelman voor de voeten gelegd van weer te Vrede die eenvoudig de 5-2 binnen. Fischer en Klaassen maakt beiden nog een goal na de rust.

Voor de derde thuiswedstrijd op rij maakte Ajax vijf of meer doelpunten. Dat was sinds 1995 al niet meer voorgekomen.

Bazour en El Ghazi vielen in de zestigste minuut in voor van de Beek en Younis, van Rhijn verving Tete.